Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

2023 m. ketvirtojo ketvirčio ūkio subjektų veiklos patikrinimų rezultatai

VATESI specialistai patikrinimo Ignalinos AE metu (archyvinė nuotr.)

2023 m. ketvirtą ketvirtį VATESI atliko 16 patikrinimų VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje.

Jų metu VATESI specialistai patikrino, kaip įmonė laikosi saugos reikalavimų vykdydama galutinai sustabdytų energijos blokų ir kitų branduolinės energetikos objektų saugai svarbių sistemų, komponentų ir įrenginių eksploatavimą ir techninę priežiūrą, kaip užtikrina jų priešgaisrinę saugą, kaip objektuose užtikrinama radiacinės saugos kontrolė. Patikrintos avarinės parengties bei kibernetinio saugumo priemonės, ar tinkamai tvarkomos ir saugomos skystosios ir kietosios radioaktyviosios atliekos, bei kaip įmonė laikosi branduolinės saugos reikalavimų saugos kultūros srityje. Taip pat VATESI specialistai patikrino, kaip vykdomi Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos eksploatavimo nutraukimo darbai – patikrinti pastatyti radioaktyviųjų atliekų išėmimui reikalingi įrenginiai, radiologinio monitoringo sistemos, avarinės parengties, fizinės saugos bei kibernetinio saugumo priemonės, ar tinkamai atliekami pirminio radioaktyviųjų atliekų apdorojimo, pakuočių formavimo darbai, ar tinkamai pasirengta vežti radioaktyviąsias atliekas į Ignalinos AE radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius.

Patikrinimų metu nustatyta 11 pažeidimų, iš jų 6 mažareikšmiai teisės aktų reikalavimų pažeidimai, taip pat 2 gerosios praktikos neatitiktys. 9 pažeidimai buvo pašalinti patikrinimų, patikrinimų ataskaitų rengimo metu ar per nurodyme pašalinti mažareikšmius teisės aktų reikalavimų pažeidimus nustatytą terminą. Dėl kitų nustatytų pažeidimų VĮ Ignalinos atominei elektrinei pateikti privalomi vykdyti nurodymai pašalinti nustatytus pažeidimus.

Dėl nustatytų pažeidimų nebuvo viršytos ūkio subjektų darbuotojų apšvitos dozės, nebuvo pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, nepablogėjo saugai svarbių įrenginių savybės, į aplinką nebuvo išmesta radionuklidų.

Taip pat šiuo laikotarpiu VATESI specialistai tikrino, kaip UAB „Fima” ir UAB „Eldermonta“ laikosi radiacinės saugos reikalavimų, vykdydamos veiklą jonizuojančiosios spinduliuotės aplinkoje branduolinės energetikos objekte (Ignalinos AE). Šio patikrinimo metu teisės aktų reikalavimų pažeidimų ar gerosios praktikos neatitikčių nenustatyta.

VATESI, vykdydama branduolinės energetikos objektų saugos priežiūrą ir atlikdama ūkio subjektų veiklos patikrinimus, vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais, branduolinės saugos reikalavimais, taip pat atskiroms sritims parengtais kontroliniais klausimynais. Daugiau informacijos šia tema skiltyje Ūkio subjektų priežiūra.