Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Branduolinės energetikos objektai Lietuvoje

Branduolinės energetikos objektas –  branduolinė (atominė) elektrinė, branduolinės (atominės) elektrinės energijos blokas, neenergetinis branduolinis reaktorius, branduolinių medžiagų saugykla, radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginys.

Didžiausias ir svarbiausias branduolinės energetikos objektas Lietuvoje yra 2009 m. galutinai sustabdyta Ignalinos atominė elektrinė (Ignalinos AE).  Šiuo metu vyksta Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo darbai ir jų metu yra pastatyti, statomi arba planuojami statyti nauji branduolinės energetikos objektai – radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiai. Visi įrenginiai, skirti sutvarkyti Ignalinos AE veikimo ir eksploatavimo nutraukimo metu susidarančias atliekas yra ar statomi  šalia Ignalinos AE, Visagino savivaldybės teritorijoje.

Dar vienas branduolinės energetikos objektas, Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykla, yra Širvintų rajone, Bartkuškio miške. Saugykla  įrengta 1963 m., joje saugomos iš pramonės įmonių, medicinos ir mokslo įstaigų surinktos radioaktyviosios atliekos. Radioaktyviosios atliekos saugykloje kauptos iki jos uždarymo 1989 m. Šiuo metu vykdomas saugyklos eksploatavimo nutraukimas, kurio tikslas šias atliekas bei radionuklidais užterštas konstrukcijas ir gruntą iš saugyklos išimti, surūšiuoti ir išvežti į Ignalinos AE radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginius, kur jos bus apdorotos ir padėtos laikinai saugoti į tam pritaikytas saugyklas, o vėliau sudėtos į radioaktyviųjų atliekų atliekynus.  

Visus Lietuvos branduolinės energetikos objektus eksploatuoja VĮ Ignalinos atominė elektrinė.  

Valstybinę Lietuvos branduolinės energetikos objektų veiklos priežiūrą atlieka Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

Branduolinės energetikos objektų Lietuvoje žemėlapis

 

 

Spauskite ant paveikslėlio, kad matytumėte didesnį vaizdą.

 

 

Atnaujinta 2023-12-04