Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI suderino Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos periodinio saugos vertinimo ataskaitą

Spalio 12 d. VATESI suderino VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (toliau – RATA) eksploatuojamos   Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos periodinio saugos vertinimo ataskaitą (toliau – Ataskaita).

RATA atliko Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos periodinį saugos vertinimą ir pateikė ataskaitą VATESI peržiūrėti ir įvertinti. Periodinė eksploatuojamų branduolinės energetikos objektų saugos peržiūra, pagal daugelio kitų šalių taikomą praktiką, turi būti atliekama ne rečiau nei kas 10 metų.

VATESI specialistams išnagrinėjus pateiktą ataskaitą, nebuvo nustatyta saugos trūkumų, dėl kurių RATA negalėtų toliau saugiai eksploatuoti saugyklos pagal esamą projektą artimiausius 10 metų. Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos sauga yra užtikrinta tinkamai, o VATESI specialistai ir toliau vykdys šio branduolinės energetikos objekto saugos priežiūrą pagal 2006 m. išduotą ir 2016 m. atnaujintą licenciją.

Periodinio saugos vertinimo tikslas – nustatyti, ar, atsižvelgiant į teisinio reglamentavimo ir branduolinės energetikos objekto aikštelės ir jos aplinkos pokyčius, į konstrukcijų, sistemų ir komponentų senėjimą ir kitus saugai galinčius turėti įtakos veiksnius, yra užtikrinama, kad pats objektas ir jame vykdoma veikla atitinka projektą, teisės aktų ir branduolinės saugos normatyvinių techninių dokumentų reikalavimus.

Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykloje yra saugomos iš pramonės įmonių, medicinos ir mokslo įstaigų susidariusių apie 120 kubinių metrų atliekų. Pagal saugyklos eksploatavimo nutraukimo programą, šios atliekos turės būti išimtos, galutinai apdorotos ir perkeltos į naujas saugyklas ar atliekynus, kai jie bus įrengti VĮ Ignalinos atominės elektrinės teritorijoje.


VATESI parengta Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugyklos periodinio saugos vertinimo peržiūros ir įvertinimo ataskaitos santrauka (pdf).