Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI patikrino, kaip vykdomi Ignalinos AE 2-ojo energijos bloko įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai

Š. m. balandžio 21 d. VATESI atliko Ignalinos AE 2-ojo energijos bloko turbinų salės įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbų vykdymo patikrinimą. Kartu su VATESI specialistais patikrinime stebėtojų teisėmis dalyvavo penki Lietuvos branduolinės bei radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos tarptautinės vertinimo misijos komandos nariai.

VATESI specialistai tikrino, kaip izoliuojama ir ženklinama eksploatacijoje liekanti įranga, ar darbo zonos atitinka projektui nustatytus reikalavimus, kaip atlikti darbai įforminami techninio priėmimo aktuose, kaip veikia radioaktyvių atliekų apskaitos ir sekimo sistema bei kaip tvarkomi radioaktyvių atliekų pakuočių palydimieji dokumentai.

Patikrinimo metu buvo aptikti trys pažeidimai.

Nustatyta, kad ne visi darbuotojai konteinerių komplektavimo darbų metu dėvi respiratorius, o tai gali padidinti darbuotojų patiriamas individualias ir kolektyvines apšvitos dozes.

Taip pat rasta nepažymėtų radioaktyviųjų atliekų pakuočių su antrinėmis atliekomis, tai gali sutrukdyti atsekti radioaktyviųjų atliekų srautus.

Trečiasis pažeidimas užfiksuotas patikrinus keturių atsitiktinai pasirinktų konteinerių su atliekomis pasus. Nustatyta, kad pasuose netiksliai nurodytas atliekų tūris konteineriuose. Dėl šios priežasties atliekos gali būti netiksliai apibūdinamos ir trukdytų tiksliai įvertinti, ar atliekų sudėtyje esančių radionuklidų aktyvumas neviršija nebekontroliavimo lygių.

VĮ Ignalinos AE pateiktas privalomas vykdyti nurodymas, kuris įpareigoja nustatytus pažeidimus pašalinti iki 2016 m. liepos 1 d.