Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Lietuvoje prasidėjo TATENA IRRS misija

Balandžio 18 d. įvyko Lietuvos branduolinės bei radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemos tarptautinės vertinimo misijos (toliau – IRRS misija) įžanginis susitikimas, ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai pradėjo susitikimus su valstybės institucijų specialistais.

Įžanginiame susitikime Lietuvos Ministro pirmininko patarėjas energetikai Tomas Garasimavičius pažymėjo, kad Lietuva geba naudoti branduolinę energiją saugiai ir branduolinė bei radiacinė reglamentavimo ir priežiūros sistema veikia užtikrintai – Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo metu (1983–2009) nebuvo užfiksuota reikšmingų incidentų susijusių su sauga. Lietuvos Respublikos Vyriausybė laukia rezultatų iš IRRS misijos ekspertų, taip pat skirs ypatingą dėmesį misijos ataskaitoje pateiktiems pasiūlymams ir rekomendacijoms įgyvendinti.

IRRS misijos vadovas Ingemaras Lundas (Ingemar Lund) sakė, kad misija yra daugiau abipusis patirties dalijimosi procesas, kurio metu ekspertai sieks išskirti tas sritis, kurias labiausiai reikėtų tobulinti, taip pat atkreipti dėmesį į gerąją Lietuvos praktiką ir ja pasidalinti bei pritaikyti kitose šalyse TATENA narėse.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos viršininkas Michailas Demčenka IRRS misijos ekspertams pristatė Lietuvos branduolinės energetikos saugos reglamentavimo ir priežiūros sistemą ir atlikto įsivertinimo rezultatus bei išskirtas tobulintinas sritis.

Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas supažindino su valstybine radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros sistema, licencijuojama veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, įgyvendintais tarptautiniais TATENA techninio bendradarbiavimo projektais.


Lietuvoje IRRS misijos metu TATENA ekspertai vertina, ar branduolinės ir radiacinės saugos reglamentavimo ir priežiūros infrastruktūra bei reguliuojančiųjų institucijų vykdoma veikla atitinka TATENA nustatytus ir tarptautinės bendruomenės pripažintus branduolinės ir radiacinės saugos standartus.

Susitikimuose su ekspertais dalyvauja Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos, Radiacinės saugos centro, Aplinkos apsaugos agentūros prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Valstybės sienos apsaugos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, ir kitų institucijų specialistai.

Taip pat IRRS misijos ekspertai lankysis VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje, UAB „Vilniaus energija“, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose.