Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Susitariančiųjų šalių apžvalginiame susitikime pristatyta šeštoji Lietuvos ataskaita pagal Branduolinės saugos konvenciją

2014 m. kovo 24 – balandžio 4 dienomis Tarptautinėje atominės energijos agentūroje (TATENA) Vienoje vyko Branduolinės saugos konvencijos (BSK) susitariančiųjų šalių šeštasis apžvalginis susitikimas.

 

Renginyje Lietuvos delegacija, vadovaujama VATESI viršininko Michailo Demčenkos, pristatė per pastaruosius tris metus nuveiktus darbus gerinant branduolinę saugą Lietuvoje.

 

Susitikimo metu pristatytos saugos gerinimo priemonės Ignalinos atominėje elektrinėje po įgytos patirties, įvykus avarijai Fukušimos Daiči branduolinėje elektrinėje, supažindinta su 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų įrangos išmontavimo ir dezaktyvavimo eiga, pateikta informacija apie naujai statomus branduolinės energetikos objektus, atsakyta į kitų šalių užduotus klausimus dėl radioaktyviųjų atliekų (grafito) apdorojimo ir saugojimo, reguliuojančiosios institucijos finansavimo Lietuvoje. Taip pat pateikta informacija dėl naujos branduolinės elektrinės aikštelės vertinimo, Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo finansavimo ir kitais klausimais.

 

Lietuvos delegacijos atstovai taip pat domėjosi, kaip kitos šalys laikosi Branduolinėje saugos konvencijoje suformuluotų principų ir kitų branduolinės saugos reikalavimų, ypatingą dėmesį skirdami kaimyninių šalių ataskaitoms. Susitikime dar kartą pakartoti tie patys vis dar neatsakyti klausimai dėl branduolinių elektrinių Baltarusijoje ir Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje. Susitikimo dalyviams pateikta informacija, kad pagal Espoo konvencijos nuostatas Lietuva kelia klausimus Baltarusijai dėl branduolinės elektrinės statybos vietos parinkimo ir jos vertinimo kriterijų (tam pasirinkta Astravo aikštelė kuri yra tik 50 km nuo Vilniaus), branduolinės elektrinės projekto atitikimo tarptautiniams saugos standartams, taip pat ir ES reikalavimams dėl streso testų bei naujai statomų reaktorių saugos tikslų. Panašūs klausimai dėl aikštelės vertinimo ir projekto saugos buvo užduoti ir Rusijos Federacijai.

 

Branduolinės saugos konvencijos visų susitariančiųjų šalių priimta šeštojo susitikimo ataskaita pabrėžia branduolinės energetikos saugą reguliuojančių institucijų nepriklausomybės nuo šią sritį vystančių institucijų svarbą. Taip pat sprendimų priėmimo skaidrumo, saugos kultūros užtikrinimo ir naujų branduolinės energetikos objektų aikštelės parinkimo, vertinimo bei avarinės parengties klausimų aktualumą. Ataskaitoje dar kartą pabrėžtas BSK įtvirtintas principas vystant branduolinės energetikos projektą konsultuotis su kaimyninėmis šalimis ir keistis reikalinga informacija.

 

Daugiau informacijos apie susitariančiųjų šalių ir Lietuvos ataskaitą anglų klb. galite rasti čia, Lietuvos delegacijai pateiktus klausimus ir atsakymus į juos čia.