Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI ūkio subjektų priežiūra 2013 metais: priimtinas branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos lygis

2013 metais VATESI specialistai atliko 43 ūkio subjektų veiklos patikrinimus. 41 patikrinimas buvo atliktas VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje (Ignalinos AE), po 1 – Valstybiniame mokslinių tyrimų institute Fizinių ir technologijos mokslų centre ir VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūroje.

 

Ignalinos AE buvo tikrinama vykdoma galutinai sustabdytų energijos blokų saugai svarbių konstrukcijų, sistemų ir komponentų techninė priežiūra, priešgaisrinė sauga, senėjimo valdymas. Analizuota, kaip vykdomi įrenginių išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai, tvarkomos radioaktyviosios atliekos, užtikrinama branduolinės energetikos objektų ir branduolinių medžiagų fizinė sauga, radiacinė sauga, avarinė parengtis. Tikrinta, kaip vykdomi darbuotojų mokymai bei užtikrinama jų tinkama kvalifikacija.

 

2013 metais atliktų patikrinimų metu, buvo nustatytas 31 pažeidimas ir teisės aktų nustatyta tvarka taikytos poveikio priemonės – privalomi vykdyti nurodymai. Taip pat buvo pateiktos rekomendacijos dėl nustatytų 14 neatitikimų pašalinimo.

 

Pažymėtina, kad nebuvo nustatyta pažeidimų ir neatitikimų, dėl kurių tiesioginės įtakos galėjo būti viršytos darbuotojų apšvitos dozės, pažeisti radionuklidus sulaikantys ir (ar) jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, galėjo pablogėti saugai svarbių įrenginių savybės, į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumas galėjo viršyti radionuklidų išmetimo į aplinką plane nustatytas ribines vertes, susijusių su saugaus eksploatavimo sąlygų nesilaikymu.

 

Apibendrinus 2013 metais atliktų patikrinimų rezultatus ir nustatytų pažeidimų bei neatitikimų pobūdį ir jų šalinimo eigą, pažymėtina, kad ūkio subjektų eksploatuojamuose branduolinės energetikos objektuose yra užtikrinamas priimtinas branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos lygis.