Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI veiklos ataskaita už 2012 metus

Kviečiame susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2012 metų veiklos ataskaita.

Įsigaliojus Branduolinės energijos, Radiacinės saugos ir Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įstatymų naujoms redakcijoms bei naujam Branduolinės saugos įstatymui, buvo pakeistas Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) teisinis statusas, sudarant prielaidas nepriklausomos, turinčios plačius įgalinimus reglamentuojant ir prižiūrint branduolinę ir radiacinę saugą, vykdant veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais branduolinėje energetikoje, reguliuojančios institucijos veiklai.

 

 

Branduolinės energetikos sauga Lietuvoje. Veiklos ataskaita 2012 (pdf)

 

 

Tarp svarbiausių visos metų veiklos krypčių buvo galutinai sustabdytų Ignalinos AE blokų branduolinės saugos ir radiacinės saugos priežiūra, eksploatavimo nutraukimo saugos priežiūra, radioaktyviųjų atliekų tvarkymo, įskaitant naujų branduolinės energetikos objektų statybą bei eksploatavimą, branduolinės saugos ir radiacinės saugos priežiūra.

 

Per 2012 metus Ignalinos AE buvo užregistruoti 3 neįprastieji įvykiai, kurie pagal Tarptautinę branduolinių įvykių skalę (INES) buvo klasifikuoti žemiau skalės ribų ir šių įvykių metu Ignalinos AE darbuotojų apšvitos ir patalpų taršos radionuklidais lygis neviršijo nustatytų leistinų normų, radionuklidai į aplinką nepateko.

 

Taip pat VATESI, įvertinusi įgytą patirtį po avarijos Japonijos Fukušima Daiči branduolinėje elektrinėje, parengė ir patvirtino Branduolinės saugos gerinimo planą. Plane numatyta peržiūrėti esamus branduolinės saugos reikalavimus ir kitus teisės aktus, o prireikus parengti naujus. Siekiant padidinti branduolinės saugos lygį, Ignalinos AE 2013-2014 metais bus įgyvendinamos plane numatytos saugos gerinimo priemonės.

 

Siekiant gerinti atliekamų viešojo administravimo funkcijų kokybę buvo atliktas ir VATESI vykdomos veiklos išorinis vertinimas. Atsižvelgiant į ūkio subjektų pateiktas pastabas dėl kai kurių veiklos aspektų, buvo parengtos jų tobulinimo rekomendacijos. O siekiant efektyvesnės veiklos, 2012 metais buvo pradėta rengtis TATENA reguliuojančiųjų institucijų veiklos vertinimo (Integrated Regulatory Review Service (IRRS)) misijai Lietuvoje, kuri yra numatyta 2016 metais.

 

VATESI taip pat kryptingai dirbo, kad būtų galima užtikrinti veiksmingą branduolinės saugos valstybinį reglamentavimą, ir rengėsi naujos branduolinės elektrinės saugos vertinimui. VATESI specialistai konsultavo UAB „Visagino atominė elektrinė“  specialistus naujos branduolinės elektrinės statybos aikštelių įvertinimo, branduolinės elektrinės techninės specifikacijos parengimo, branduolinės elektrinės projektavimo ir statybos klausimais.