Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

TATENA, EK ir VATESI inspektoriai atliko metinį branduolinių medžiagų inventorizacijos patikrinimą Ignalinos AE

Š.m. balandžio 16-18 d. Ignalinos atominėje elektrinėje įvyko metinis branduolinių medžiagų inventorizacijos patikrinimas. Jį atliko Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), Europos Komisijos (EK) deleguoti inspektoriai ir VATESI specialistai. Branduolinių medžiagų fizinė inventorizacija buvo atliekama trijose branduolinių medžiagų balanso zonose: šviežiojo branduolinio kuro saugyklose, panaudoto branduolinio kuro išlaikymo baseinuose ir sausojo tipo saugykloje ir Ignalinos atominės elektrinės mažų kiekių branduolinių medžiagų balanso zonoje. Taip pat papildomai buvo atliktas statomos naujosios panaudoto branduolinio kuro sausojo tipo saugyklos pagrindinių techninių charakteristikų patikrinimas.

 

TATENA ir EK inspektoriai pagal nustatytus garantijų įgyvendinimo kriterijus, atlikdami verifikacinius matavimus, patikrino panaudoto branduolinio kuro rinkles. Šviežiojo branduolinio kuro sandėlyje buvo parinkti konteineriai, iš kurių buvo patikrintos šviežiojo branduolinio kuro rinklės. Ignalinos AE energijos blokuose esančiuose panaudoto branduolinio kuro išlaikymo baseinuose buvo pakeistos TATENA ir EK plombos, padedančios užtikrinti branduolinio kuro judėjimo kontrolę. Taip pat buvo sutikrinti duomenys, gauti iš vaizdo stebėjimo ir jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo sistemos, kuri nuotoliniu būdu yra perduodama TATENA, su Ignalinos AE pateiktomis branduolinio kuro judėjimo ataskaitomis. Panaudoto branduolinio kuro sausojo tipo saugykloje buvo patikrintas apsauginių konteinerių išdėstymas, atsitiktinai pasirinktiems konteineriams pakeistos metalinės plombos bei nuskaityti optinių plombų atvaizdai.

 

Ignalinos atominės elektrinės mažų kiekių branduolinių medžiagų balanso zonoje buvo pasirinktinai patikrinta dalis deklaruotų branduolinių medžiagų partijų – jų kiekis bei izotopinė sudėtis. Visose trijose Ignalinos AE medžiagų balanso zonose buvo patikrinti branduolinių medžiagų judėjimo apskaitos duomenys.

 

VATESI specialistai, inspekcijos metu, pažeidimų ir neatitikimų nenustatė. EK ir TATENA per kelis mėnesius taip pat pateiks savo išvadas.