Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI priėmė sprendimą dėl Ignalinos atominėje elektrinėje atliktų „streso testų“

Šių metų kovo 25 d. Europos Vadovų Taryba, reaguodama į įvykius Japonijos Fukušima Daiči branduolinėje elektrinėje, priėmė sprendimą atlikti „streso testus“. „Streso testai“ yra papildomas išsamus ir skaidrus rizikos bei saugos vertinimas, kurio metu turi būti peržiūrėta visų Europos Sąjungoje esančių branduolinių elektrinių sauga.

 

Toks saugos vertinimas atliktas ir Lietuvoje. Ignalinos atominė elektrinė (IAE) atliko papildomą galutinai sustabdytų IAE energijos blokų bei IAE panaudoto branduolinio kuro eksploatuojamų ir statomų saugyklų saugos vertinimą. 2011 m. spalio 25 d. minėto IAE saugos vertinimo, atliekant „streso testus“, galutinė ataskaita buvo pateikta Valstybinei atominės energetikos saugos inspekcijai (VATESI) peržiūrai ir įvertinimui.

 

Atliekant „streso testus“ IAE, buvo papildomai išnagrinėtas galimų žemės drebėjimų, užtvindymo, visiško elektros energijos praradimo, branduolinio kuro aušinimo sutrikimo ir kitų nepalankių veiksnių poveikis IAE bei panaudoto branduolinio kuro saugykloms. Pateiktos „streso testų“ ataskaitos rezultatai rodo, kad IAE yra numatytos reikiamos priemonės, kurių būtų imtasi, siekiant užtikrinti IAE ir saugyklų saugų eksploatavimą bei apsaugoti žmones ir aplinką nuo žalingos jonizuojančios spinduliuotės poveikio, įvykus incidentui ar avarijai IAE dėl aukščiau išvardintų nepalankių veiksnių.

 

IAE, būdama atsakinga už jos žinioje esančių branduolinės energetikos objektų saugą, galutinėje IAE saugos vertinimo, atliekant „streso testus“, ataskaitoje nustatė rekomendacijas, kurias įgyvendinus dar labiau būtų padidintas šių objektų saugos lygis. Rekomendacijose siūloma sukurti priemones padarinių, kurie atsirastų žemės drebėjimo metu apvirtus iš IAE energijos blokų į panaudoto branduolinio kuro saugyklą transportuojamam konteineriui, švelninimui ir likvidavimui. Rekomenduojama išanalizuoti galimybę nustatyti papildomus avarinės parengties paskelbimo kriterijus panaudojant seisminio pavojaus pranešimo ir stebėsenos sistemų teikiamą informaciją. Taip pat siūloma numatyti galimybę papildomai aprūpinti avarinius dyzelinius elektros generatorius degalais užtikrinant jų ilgesnį veikimą bei numatyti papildomas panaudoto branduolinio kuro išlaikymo baseinų vandens lygio ir temperatūros matavimo priemones ir užtikrinti šių priemonių autonominį veikimą. VATESI, išnagrinėjusi ir įvertinusi minėtoje ataskaitoje pateiktą informaciją, jai pritarė, ir įpareigojo Ignalinos AE iki šių metų gruodžio 21 d. parengti ir suderinti su VATESI priemonių planą ataskaitoje pateiktoms rekomendacijoms įgyvendinti.