Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Rusijos karinių pajėgų užgrobtoje Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) saugos situacija išlieka sudėtinga, nors šios elektrinės visi branduoliniai reaktoriai yra sustabdyti ir elektra negaminama.

Zaporižios AE kovo 22 d. rytą dėl įvykusio trumpojo jungimo buvo netekusi išorinio elektros tiekimo iš likusios vienintelės pagrindinės 750 kilovoltų (kV) linijos. Kurį laiką veikė tik rezervinė 330 kV elektros linija, o po beveik penkių valandų buvo prijungta ir pagrindinė. Prieš karą ZAE turėjo 4 pagrindines 750 kV ir 6 rezervines 330 kV elektros tiekimo linijas.

TATENA ekspertai, esantys Pietų Ukrainos atominėje elektrinėje, pranešė apie laikinus sutrikimus vienoje 750 kV ir vienoje 330 kV elektros linijose. Tuo metu buvo užtikrintas ryšys su kitomis elektros linijomis, todėl atominė elektrinė ir toliau dirbo, bet sumažinta galia, kol nebuvo atkurta jungtis su 750 kV elektros linija.

„Dar kartą primename, kad Zaporižios atominei elektrinei, kaip ir kitoms Ukrainos atominėms elektrinėms, kasdien gresia labai realus pavojus, kol tęsiasi šis niokojantis karas. Dar kartą Zaporižios atominės elektrinės išorinis elektros energijos tiekimas buvo prarastas už jos ribų ir elektrinės saugos situacija vėl pablogėjo", - sakė TATENA generalinis direktorius M. Grossi.

ZAE darbuotojai informavo TATENA ekspertus, kad „dėl bendros situacijos netoli ZAE teritorijos“ atidėti kai kurie reaktoriaus saugos sistemų techninės priežiūros darbai. Nevykdant techninės priežiūros darbų gali pablogėti įrangos būklė bei sumažėti bendras ZAE saugos lygis.

„Tai buvo jau antras kartas per pastarąsias savaites, kai ZAE atidėjo tam tikrus techninės priežiūros darbus, o tai dar labiau padidino susirūpinimą dėl branduolinės saugos ir saugumo užtikrinimo“,- sakė M. Grossi.

Praėjusią savaitę TATENA komanda apžiūrėjo šešias pagrindines valdymo patalpas, 6-ojo energijos bloko reaktoriaus salę ir saugos sistemų patalpas, taip pat to paties energijos bloko ir 1-ojo energijos bloko avarinio maitinimo vandens siurblius ir rezervuarus, stebėjo, kaip pagal planą išbandomi keli avariniai dyzeliniai generatoriai. Ekspertai taip pat apsilankė 5-ojo energijos bloko turbinų salėje, kur apžiūrėjo visus pastato lygius, tačiau negalėjo apžiūrėti vakarinės pastato dalies. Šių apėjimų metu TATENA ekspertai nepastebėjo jokių branduolinės saugos problemų.

Kitose Ukrainos atominėse elektrinėse TATENA ekspertai iš Chmelnickio ir Rivnės AE bei Čiornobylio AE pranešė, kad branduolinė sauga ir saugumas ir toliau užtikrinami, nepaisant to, kad per savaitę buvo paskelbta daug oro pavojaus signalų. Chmelnyckio AE 2-оjo energijos bloko turbinų salėje vyksta techninės priežiūros darbai, o Rivnės AE 4-ajame energijos bloke atliekamas planinis remontas.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.