Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Rusijos karinių pajėgų užgrobtoje Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) saugos situacija išlieka sudėtinga, nors šios elektrinės visi branduoliniai reaktoriai yra sustabdyti ir elektra negaminama.

 

Zaporižios AE aikštelėje nuolat dirba rotuojamos Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertų misijos ekspertai, kurie siekia stebėti ir vertinti elektrinės konstrukcijų, sistemų ir komponentų būklę bei jų techninę priežiūrą, darbuotojų galimybes ir gebėjimą vykdyti savo funkcijas, kitus saugai svarbius aspektus.

 

Zaporižios AE jau dešimt dienų neturi rezervinės 330 kV elektros energijos ir yra visiškai priklausoma nuo vienintelės likusios 750 kilovoltų (kV) linijos, kuria tiekiama išorinė elektros energija, reikalinga šešiems reaktoriams aušinti ir kitoms svarbiausioms branduolinės saugos ir saugumo funkcijoms vykdyti. Prieš karą ZAE turėjo 4 pagrindines 750 kV ir 6 rezervines 330 kV elektros tiekimo linijas.

 

ZAE darbuotojai informavo TATENA ekspertus, kad kol nebus suremontuota rezervinė 330 kV elektros linija, visi suplanuoti prevenciniai saugai svarbios įrangos techninės priežiūros darbai yra sustabdyti, išskyrus įprastinius saugos sistemų išbandymus, įskaitant avarinių dyzelinių generatorių. Nevykdant techninės priežiūros darbų  gali pablogėti įrangos būklė bei sumažėti bendras ZAE saugos lygis.

 

Praėjusią savaitę ekspertai vykdė apėjimus ZAE teritorijoje, apžiūrėjo aušinimo tvenkinių įrenginius, aušinimo bokštus ir purkštuvų tvenkinius, kurie tiekia aušinimo vandenį šešiems sustabdytiems reaktoriams. Purkštuvų tvenkiniai yra pilni ir toliau gauna aušinimo vandenį iš 11 požeminio vandens gręžinių, kurie buvo įrengti po to, kai 2023 m. viduryje buvo sugriauta žemiau pagal Dnipro srovę esanti Kachovkos užtvanka. Ekspertai lankėsi penktojo energijos bloko reaktoriaus saugos sistemų patalpose ir stebėjo, kad atliekami įprastiniai kai kurių saugos sistemų siurblių bandymai. Taip pat ekspertai apžiūrėjo dvejas aikštelėje esančias nenaudoto branduolinio kuro saugyklas. Vykdydami apėjimus ekspertai atkreipė dėmesį į teritoriją, kuri neprieinama personalui, šalia perimetro tvoros, kurioje vėl buvo matyti minų, nors vasario pradžioje atrodė, kad jų ten nebėra.

 

Pastarąją savaitę TATENA ekspertai ir toliau girdėjo sprogimus ZAE aplinkoje, nuolat primindami apie galimą pavojų branduolinei saugai ir saugumui. Vadovaudamasis penkiais saugos ir saugumo principais, TATENA generalinis direktorius M. Grossi dar kartą ragina visas šalis susilaikyti nuo bet kokių karinių veiksmų, galinčių kelti grėsmę didžiausiai Europoje atominei elektrinei.

 

Kitose Ukrainos atominėse elektrinėse – Rivnės, Khmelnickio, Pietų Ukrainos ir nebeveikiančioje Čornobylio elektrinėje situacija sąlyginai rami, tačiau Khmelnickio elektrinėje dirbantiems TATENA ekspertams vasario 28 d. teko du kartus slėptis priedangose dėl paskelbto oro pavojaus.

 

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

 

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.