Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

 

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

 

TATENA generalinis direktorius R. Grossi pažymėjo, kad, tęsiantis kariniam konfliktui, ZAE keletą dienų yra priklausoma nuo vienos 750 kV elektros linijos, tiekiančios iš išorės elektrą, kuri reikalinga šešiems reaktoriams aušinti ir užtikrinti kitas svarbias branduolinės saugos ir saugumo funkcijas, todėl ji yra labai pažeidžiama dėl bet kokių tolesnių tinklo sutrikimų.

Rezervinė 330 kilovoltų (kV) elektros linija vis dar yra atjungta. TATENA ekspertai, esantys ZAE, buvo informuoti, kad remontą tikimasi baigti šios savaitės pradžioje. Prieš konfliktą ZAE turėjo keturias pagrindines 750 kV ir keletą rezervinių elektros tiekimo linijų.

Pasikeitė TATENA ekspertų komanda ZAE. TATENA ekspertai ir toliau daug dėmesio skirs personalo padėčiai atominėje elektrinėje įvertinti, išorinio elektros tiekimo būklei bei techninės priežiūros veiklai aikštelėje patikrinti.

Nuolat primindami apie fizinį konflikto artumą TATENA ekspertai ir toliau girdi sprogimus netoli atominės elektrinės teritorijos, kuriuos greičiausiai sukelia sunkioji artilerija ir raketos. Gruodžio 7 d. ekspertai taip pat pranešė, kad netoli elektrinės aikštelės girdėjo devynis sprogimus.

TATENA ekspertai taip pat apžiūrėjo visų šešių energijos blokų turbinų sales. Aplankytose vietose minų, sprogmenų, karinės technikos ar transporto priemonių nepastebėjo. Ne visos turbinų salių vietos buvo prieinamos, todėl, siekiant visapusiškai įvertinti, ar yra daiktų, galinčių turėti įtakos branduolinei saugai, reikalinga papildoma prieiga.
 
TATENA ekspertai, dirbantys kitur Ukrainoje, Chmelnyckio, Rivnės ir Pietų Ukrainos AE, taip pat Čiornobylio aikštelėje, pranešė, kad branduolinė sauga ir saugumas yra palaikomi, nepaisant sudėtingų karo metu susiklosčiusių aplinkybių, įskaitant dažnus oro pavojaus signalus kai kuriuose objektuose.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

 

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.