Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

Gruodžio 1 d. Zaporižios atominė elektrinė (ZAE) neteko išorinio elektros energijos tiekimo ir laikinai naudojosi aikštelėje esančiais avariniais dyzeliniais generatoriais, kad galėtų užtikrinti reaktorių aušinimą ir kitų svarbiausių branduolinės saugos ir saugumo funkcijų vykdymą.

TATENA ekspertai, dirbantys elektrinės teritorijoje, pranešė, kad gruodžio 1 d. apie 22.26 val. vietos laiku dėl išorinio tinklo gedimo nutrūko ZAE jungtis su vienintele rezervine 330 kilovoltų (kV) elektros linija. Maždaug po penkių valandų atsijungė ir 750 kV linija, kuri yra pagrindinė elektrinės išorinė elektros energijos tiekimo jungtis. Paaiškėjo, kad gedimo priežastis buvo išoriniame tinkle, esančiame toli nuo ZAE. Dingus išoriniam elektros tiekimui automatiškai pradėjo veikti 20 dyzelinių generatorių, kurie pradėjo gaminti ir tiekti elektrą.  Vėliau ZAE darbuotojai sumažino veikiančių dyzelinių generatorių skaičių iki aštuonių - tiek, kad pakaktų užtikrinti visų šešių sustabdytų elektrinės reaktorių aušinimą.

Paveikta 750 kV elektros linija - vienintelė likusi pagrindinė ZAE elektros linija (prieš karinės agresijos pradžią jų buvo keturios) - gruodžio 2 d. netrukus po 8 val. ryto vietos laiku buvo vėl prijungta. Atnaujinus elektros tiekimo jungtį, palaipsniui buvo išjungiami aštuoni veikę dyzeliniai generatoriai. Šiuo metu elektros energija tiekiama 750 kV linija, tuo tarpu rezervinės 330 kV linijos jungtis vis dar neatstatyta.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.