Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl situacijos Ukrainos branduoliniuose objektuose

Šiuo metu jokio radiologinio pavojaus Lietuvos teritorijoje nėra.

Zaporižios atominėje elektrinėje (ZAE) situacija išlieka sudėtinga Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą.

TATENA ekspertai ir toliau aiškinasi priežastis dėl kurių ZAE lapkričio 14 d. 6-ajame energijos bloke apie valandą buvo sutrikęs išorinis elektros energijos tiekimas. Per tą laiką elektros energiją tiekė avarinis dyzelinis generatorius.

Lapkričio 26 d. Zaporižios AE nutrūko ryšys su pagrindine už teritorijos ribų esančia 750 kV išorine elektros tiekimo linija, todėl ZAE buvo priversta naudoti kitą rezervinį elektros energijos šaltinį. Atominė elektrinė ir toliau gauna elektros energiją iš vienintelės turimos 330 kV rezervinės išorinės elektros linijos. Elektrinės teigimu, 750 kV linija yra remontuojama, tačiau neaišku, kada ji bus vėl prijungta.

Taip pat lapkričio 26 d. TATENA ekspertai informavo apie girdėtus raketų, paleistų netoli nuo Zaporižios AE, garsus. Pačių paleistų sviedinių dėl prasto matomumo nebuvo matyti, tačiau pagal garsą tikėtina jie buvo paleisti iš daugkartinės raketų paleidimo sistemos.

TATENA ekspertai stebėjo avarinės parengties pratybas ZAE. Pratybose daugiausia dėmesio skirta veiksmams, kurių reikėtų imtis trūkus vamzdžiui su radionuklidais užterštu vandeniu bei tuo pat metu nutrūkus vieno energijos bloko elektros maitinimui. Pratybos truko dvi valandas, reagavimo veiksmų koordinavimą ekspertai stebėjo laikinajame ZAE avariniame centre bei vykdomą veiklą lauke, įskaitant radiacijos ir užterštumo stebėseną, taip pat pasirengimą kai kurių elektrinės darbuotojų evakuacijai. TATENA ekspertai teigė, kad pratybų scenarijus buvo įgyvendintas pagal planą.

TATENA ekspertų komanda taip pat stebėjo avarinės parengties pratybas Rivnės atominėje elektrinėje ir Čiornobylio aikštelėje skystųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo komplekse.

Civiliniai branduoliniai įrenginiai nėra pritaikyti karo veiksmams ir dėl to jokiomis sąlygomis neturi būti šių veiksmų taikiniais, arba šių veiksmų zonoje.

Visi Ukrainos branduoliniai objektai nuo Lietuvos yra nutolę dideliu atstumu, todėl net ir didesnio incidento ar branduolinės avarijos atveju nebūtų reikšmingo radiologinio poveikio Lietuvos gyventojams.

VATESI dirba Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, situacija yra nuolat stebima.