Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Valstybės lygio civilinės saugos funkcinėse pratybose stiprintas pasirengimas galimai avarijai Baltarusijos AE

Rugsėjo 21 d. vyko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėtojų departamento (PAGD) organizuotos valstybės lygio funkcinės pratybos.

Šių pratybų tikslas – įvertinti dalies Lietuvos Respublikos krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos subjektų pasirengimą vykdyti Valstybiniame gyventojų apsaugos plane branduolinės ar radiologinės avarijos atveju nustatytas tam tikras krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos subjektų funkcijas, vykdant gyventojų evakavimą, taip pat išbandant Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamo projekto metu įsigytą įrangą ir priemones, gavus pranešimą apie branduolinę avariją Baltarusijos atominėje elektrinėje.

Pratybų metu tariamai Baltarusijos atominėje elektrinėje įvyko branduolinė avarija, dėl kurios Radiacinės saugos centro Ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo sistemos (RADIS) stotys užfiksavo padidintą aplinkos oro dozės galią Lietuvoje. Gavę informaciją apie gresiančią ar susidariusią ekstremaliąją situaciją visi pratybose dalyvaujantys civilinės saugos sistemos subjektai ir institucijos veikė pagal Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas. Reaguojant į susidariusią situaciją buvo aktyvuotas dalies Lietuvos Respublikos krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos subjektų pasirengimas dirbti krizės ir ekstremaliosios situacijos režimu, inicijuotas reikalingų sprendimų priėmimas.

Įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) vykdo situacijos vertinimą ir avarijos eigos branduolinės energetikos objekte prognozę bei atlieka avarijos metu į aplinką išmetamų radionuklidų ir jų aktyvumo vertinimą, teikia informaciją apie avarijos eigą valstybės institucijoms, Europos Komisijai, Tarptautinei atominės energijos agentūrai bei kaimyninėms valstybėms.

Pratybose dalyvavo 50 institucijų atstovai, tarp jų ir Norvegijos radiacijos ir branduolinės saugos tarnybos (DSA), VATESI,  18 savivaldybių, taip pat ministerijų atstovai. Mokymo poligone dirbo valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos, Radiacinės saugos centro, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Lietuvos kariuomenės, Greitosios medicinos pagalbos tarnybos, Raudonojo Kryžiaus, Šaulių sąjungos, Vilniaus rajono ir Kalvarijos savivaldybių atstovai.

20142021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamą projektą  „Lietuvos išankstinio perspėjimo apie branduolinį pavojų sistemos vystymas“ Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas su partneriais – VATESI ir DSA pradėjo įgyvendinti 2020 m. spalį.

Vienas pagrindinių projekto tikslų yra užtikrinti Lietuvos gyventojų saugumą branduolinės ar radiacinės avarijos Baltarusijos Respublikos atominės elektrinės atveju, sukuriant gyventojų išankstinio perspėjimo sistemą apie branduolinę ar radiologinę avariją Lietuvoje.  Rengiantis projekte numatytoms pratyboms, vyko keturi projekto partnerių susitikimai Norvegijoje, buvo surengtos trys pratybų planavimo konferencijos Vilniuje.