Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI ragina Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją neatidėliotinai spręsti Baltarusijos AE saugos problemas

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) dar viename 2021-09-17 išsiųstame laiške Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijai (ESM), kuri Baltarusijoje atlieka branduolinės saugos reguliuotojo funkcijas, ragina stabdyti Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko eksploatavimą ir 2-ojo energijos bloko paleidimo darbus bei neatidėliotinai spręsti saugos problemas.

„Dauguma jau seniai iškeltų branduolinės saugos užtikrinimo klausimų iki šiol taip ir nėra išspręsta. Pažangiose branduolines elektrines eksploatuojančiose šalyse didžiausias dėmesys yra skiriamas užtikrinti branduolinę saugą, o ne laikytis statybos grafiko terminų. Deja, bet Baltarusijos prioritetai yra visai kiti, tai rodo žemą saugos kultūros lygį ir kelia didžiulį susirūpinimą sauga“, – sako VATESI viršininkas Michailas Demčenka.

VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į iškeltus saugos klausimus, susijusius su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE tam tikros įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugos vertinimu, gaisro pavojaus vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar yra nustatytos radioaktyvių medžiagų išmetimų ribos pradėtam eksploatuoti 1-ąjam energijos blokui bei nuo jo paleidimo pradžios įvykusių neįprastųjų įvykių priežastys ir su jais susijusių sistemų būklė. Nėra pagrįstos informacijos, kad galutinę saugos analizės ataskaitą reguliuotojas peržiūrėjo ir suderino iki 1-ojo energijos bloko pramoninio eksploatavimo pradžios. VATESI taip pat ragina ESM ir kitas atsakingas Baltarusijos institucijas paskelbti tarptautinių ekspertų misijų metu (pavyzdžiui, Pre-OSART) pateiktas rekomendacijas ir jų įgyvendinimo rezultatus.

„Kadangi šiuo metu Baltarusijos AE 1-asis energijos blokas yra sustabdytas, remonto laiką būtų galima išnaudoti ir visiems kitiems saugos gerinimo darbams atlikti,“ – pabrėžė Michailas Demčenka.

Šio laiško kopijos išsiųstos Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Europos Komisijai, Branduolinės saugos konvencijos susitariančiųjų šalių susitikimo prezidentei, Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) pirmininkams. Visose šiose organizacijose Baltarusija dalyvauja nario arba stebėtojo teisėmis.