Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Antrojo ketvirčio ūkio subjektų veiklos patikrinimų rezultatai

2021 m. antrą ketvirtį VATESI iš viso atliko 25 ūkio subjektų veiklos patikrinimus.

19 patikrinimų atlikta VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje. VATESI specialistai tikrino, kaip įmonė laikosi saugos reikalavimų vykdydama galutinai sustabdytų energijos blokų saugai svarbių įrenginių, sistemų ir komponentų techninę priežiūrą, ar tinkamai naudoja eksploatavimo patirtį ir atlieka saugai svarbių produktų tiekėjų išorinius auditus, planuodama darbus tinkamai užtikrina darbuotojų radiacinę saugą, radionuklidų matavimui reikalingos įrangos metrologinę patikrą. Be to patikrinta, kaip įmonė laikosi reikalavimų šalindama medžiagas ir atliekas iš kontroliuojamosios zonos, įvertinusi jų aktyvumų atitiktį nebekontroliuojamiesiems radioaktyvumo lygiams, kaip vykdo į aplinką išmetamų radionuklidų kontrolę, kaip eksploatuoja kietųjų radioaktyviųjų atliekų išėmimo ir tvarkymo įrenginius, skystųjų radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto branduolinio kuro saugyklas, kaip vyksta pasirengimas pradėti vykdyti išmontavimo ir dezaktyvavimo darbus 1-ojo energijos bloko pastate, kaip vykdomi 2-ojo energijos bloko išmontavimo ir dezaktyvavimo darbai. Taip pat tikrinta, kaip įmonė kontroliuoja ir apskaito branduolines medžiagas bei užtikrina branduolinės energetikos objektų fizinę saugą.

Patikrinimų metu buvo nustatytas 1 mažareikšmis teisės aktų reikalavimų pažeidimas, susijęs su fizinės saugos sistemos techninės būklės patikrinimo ir funkcionalumo įvertinimo metodika. Šis mažareikšmis pažeidimas buvo pašalintas per nustatytą terminą – metodiką įmonė parengė ir pateikė VATESI. Kitų patikrinimų metu pažeidimų ar gerosios praktikos neatitikčių nenustatyta.

Taip pat šiuo laikotarpiu VATESI specialistai tikrino, kaip vykdoma branduolinių medžiagų apskaita ir kontrolė bei vykdomi radiacinės ir fizinės saugos reikalavimai naudojant ir saugant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius UAB „Dekra Industrial“, kaip UAB „Eklita“, UAB „Novatex“, UAB „Techpromas“, VŠĮ Centrinė projektų valdymo agentūra laikosi radiacinės saugos reikalavimų vykdydamos veiklą jonizuojančiosios spinduliuotės aplinkoje branduolinės energetikos objekte. Patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta.

Šalyje paskelbto karantino metu didžioji dalis patikrinimų yra atliekami nuotoliniu būdu, pasitelkus elektroninio ryšio priemones, į ūkio subjekto patalpas vykstama tik tada, kai tai yra būtina.


VATESI vykdydama branduolinės energetikos objektų saugos priežiūrą ir atlikdama ūkio subjektų veiklos patikrinimus vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais, branduolinės saugos reikalavimais, taip pat atskiroms sritims parengtais kontroliniais klausimynais. Daugiau informacijos šia tema skiltyje Ūkio subjektų priežiūra.