Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Branduolinės medžiagos Lietuvoje naudojamos taikiais tikslais

Konteineriai su panaudotu branduoliniu kuru saugykloje (PBKS-1) Ignalinos AE aikštelėje.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) išleistoje Garantijų įgyvendinimo ataskaitoje (angl. Safeguards Implementation Report) už 2020 metus pateikė išvadą, kad Lietuvoje visos branduolinės medžiagos ir veikla branduolinės energijos panaudojimo srityje buvo skirta tik taikiems tikslams ir nėra kitos nedeklaruotos veiklos. Ši išvada Lietuvai pakartota jau 18-tą kartą.

Išvadas dėl garantijų įgyvendinimo TATENA teikia remdamasi atliktais TATENA šalių narių branduolinių objektų, deklaruotų branduolinių medžiagų bei veiklos branduolinės energijos panaudojimo srityje patikrinimų rezultatais. Taip pat yra pasitelkiami nuotolinio stebėjimo ir kontrolės sistemų (vaizdo kamerų, neutronų detektorių neutronų ir gama spinduliuotės lygiui matuoti, įvairių jutiklių, apsauginių plombų ir antspaudų) duomenys.

Nepaisant 2020 m. pasaulyje kilusios COVID-19 pandemijos sukeltų sunkumų, TATENA tęsė garantijų įgyvendinimo kontrolę ir jos inspektoriai Lietuvoje tikrino pasirinktas įmones, deklaravusias veiklą su branduolinėmis medžiagomis ar tokios veiklos nutraukimą. Vizitų metu inspektoriai tikrino, ar įmonės ir organizacijos vykdo tik taikiems tikslams skirtą veiklą, ar visos branduolinės medžiagos yra tinkamai apskaitytos, taip pat ar nevykdoma jokia kita nedeklaruota veikla su branduolinėmis ar branduolinio kuro ciklo medžiagomis. Didžioji dalis atliekamų kontaktinių patikrinimų Ignalinos AE buvo susiję su eksploatavimo nutraukimu ir panaudoto branduolinio kuro tvarkymu. Tarptautiniai inspektoriai tikrino į konteinerius pakrautą  panaudotą kurą, plombavo užpildytus konteinerius, kurie vėliau buvo perkeliami į panaudoto branduolinio kuro sausojo tipo saugyklą (PBKS-2). 2020 m. inspektoriai atliko fizinės inventorizacijos patikrinimą Ignalinos AE aikštelėje ir panaudoto branduolinio kuro sausojo tipo saugyklose. Patikrinimo metu tikrino nepanaudotą ir panaudotą branduolinį kurą, pakeitė tikimybine statistine metodika pasirinktas plombas. Šiuose patikrinimuose dalyvavo ir VATESI specialistai. Taip pat, be atliekamų patikrinimų vietoje, TATENA inspektoriai turėjo galimybę operacijas su branduolinėmis medžiagomis stebėti nuotoliniu būdu.

Tarptautinės garantijos yra taikomos 184 šalyse. Lietuva yra tarp 72 pasaulio šalių iš 131 pasirašiusių susitarimą su TATENA dėl garantijų taikymo bei jo papildomąjį protokolą, dėl kurių TATENA paskelbė teigiamą išvadą, kad 2020 m. visos branduolinės medžiagos ir veikla branduolinės energijos panaudojimo srityje šiose šalyse buvo skirta tik taikiems tikslams ir nėra kitos nedeklaruotos veiklos.

VATESI yra Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskirta atsakinga institucija už trišalio susitarimo tarp šalių narių, Europos atominės energijos bendrijos (Euratom) ir TATENA dėl garantijų taikymo ir jo Papildomojo protokolo įgyvendinimą Lietuvoje. VATESI teikia informaciją TATENA ir Europos Komisijai apie Lietuvoje esančias branduolines medžiagas, su branduolinio kuro ciklu susijusią mokslinių tyrimų ir taikomąją veiklą, teikia ataskaitas apie kontroliuojamų branduolinės paskirties įrenginių ir technologijų eksportą iš Lietuvos. Taip pat VATESI specialistai atlieka branduolinių medžiagų fizinės inventorizacijos patikrinimus, dalyvauja TATENA ir Europos Komisijos inspektorių atliekamuose Lietuvos branduolinės energetikos objektų ir kitų ūkio subjektų patikrinimuose.


Daugiau informacijos:

Branduolinio ginklo neplatinimo įsipareigojimų įgyvendinimas

TATENA ir Europos Komisijos garantijų sistema ir kontrolės priemonės