Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl informacijos apie galimą incidentą Baltarusijos AE reaktoriaus aušinimo sistemoje

VATESI gruodžio 1 d. kreipėsi į Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministeriją (Baltarusijos ESM), siekdama gauti detalią informaciją apie Baltarusijos žiniasklaidoje 2020-11-30 minimus 1-ojo energijos bloko rezervinės reaktoriaus aušinimo sistemos gedimus,  šios sistemos būklę ir galimų gedimų įtaką Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko saugos užtikrinimui vykdant jo paleidimo darbus.
 
Gruodžio 2 d. Baltarusijos ESM atsakė VATESI, kad Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko kuro užkrovimo metu (fizikinio paleidimo etape) nebuvo įvykių, kurie galėtų būti klasifikuojami kaip ypatingieji arba neįprasti. Tokį patį atsakymą yra gavę ir Baltarusijos NVO „Ekodom“.
 
Į VATESI pateiktą klausimą dėl reaktoriaus aušinimo sistemos būklės atsakymo negauta, todėl artimiausiu metu dar kartą planuojame kreiptis į Baltarusijos ESM ir raginti operatyviai teikti informaciją tiek visuomenei, tiek ir kitoms suinteresuotoms pusėms apie visus neįprastus įvykius, įskaitant ir tuos, kurie gali sukelti visuomenės susirūpinimą, ir šių įvykių galimą poveikį Baltarusijos AE saugos užtikrinimui.