Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

VATESI bendradarbiauja su Lietuvos kriminalinės policijos biuru branduolinių ir kitų radioaktyviųjų medžiagų nelegalaus judėjimo prevencijos srityje

2018 m. gruodžio 7 d. VATESI lankėsi Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovai. Susitikimo metu VATESI specialistai svečiams pristatė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) Incidentų ir nelegalios apyvartos duomenų bazę (angl. Incident and Trafficking Database): jos struktūrą, kokia ir kaip joje pateikiama informacija, registruojamų įvykių pobūdį ir tokių įvykių tendencijas Lietuvoje ir kitose pasaulio valstybėse.

TATENA Incidentų ir nelegalios apyvartos duomenų bazė buvo sukurta 1995 m., siekiant registruoti ir analizuoti įvykius susijusius su nelegaliu branduolinių ir kitų radioaktyviųjų medžiagų judėjimu, skatinti TATENA šalis nares keistis informacija bei naudotis ja medžiagų nelegalaus judėjimo prevenciniais tikslais.

Lietuva prie TATENA Incidentų ir nelegalios apyvartos  duomenų bazės prisijungė ir pradėjo dalintis informacija su tarptautine bendruomene 1996 m. Nuo tada VATESI yra paskirta  atsakinga už informacijos apie įvykius, susijusius su paliktosiomis branduolinėmis ar kitomis radioaktyviosiomis medžiagomis Lietuvoje teikimą šiai duomenų bazei ir gautos informacijos apie įvykius kitose šalyse pateikimą Lietuvos atsakingosioms institucijoms bei tarnyboms, tarp jų ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

Keitimasis informacija padeda užtikrinti ir palaikyti branduolinį saugumą TATENA šalyse narėse: analizuoti, matyti tendencijas ir prognozuoti tam tikrus scenarijus ir grėsmes bei atsakingoms institucijoms ir tarnyboms atitinkamai jiems ruoštis. Pavyzdžiui, jei kurioje nors šalyje yra užfiksuojamas bandymas parduoti nedidelį kiekį urano, yra tikimybė, kad tai tik bandinys iš didesnės partijos ir yra ieškomas pirkėjas didesniam kiekiui įsigyti toje pačioje ar kitoje valstybėje – tai yra signalas atitinkamoms teisėsaugos tarnyboms. Informacija apie pavogtus, dingusius ar rastus radioaktyviuosius šaltinius ar medžiagas taip pat palengvina jų paiešką kitose valstybėse, nes mobilizuojamos pasienio pajėgos – atidžiau tikrinami iš tų valstybių gabenami kroviniai.    

Iš viso nuo 1995 m. šioje duomenų bazėje užregistruota arti pusketvirto tūkstančio incidentų. Lietuva yra pranešusi apie 67 atvejus.

Per 2018 m. iš TATENA Incidentų ir nelegalios apyvartos duomenų bazės buvo gauti 227 pranešimai apie nelegalius branduolinių ir kitų radioaktyviųjų medžiagų judėjimo atvejus, 14 iš jų susiję su branduolinėmis medžiagomis. Per tą patį 2018 m. laikotarpį VATESI šioje duomenų bazėje pateikė informaciją apie Lietuvoje užfiksuotus 4 įvykius. Mūsų šalyje tokio pobūdžio įvykiai dažniausiai yra susiję su radionuklidais užteršto metalo laužo, taip pat gyventojų namuose ar įmonėse randamomis paliktosiomis radioaktyviosiomis medžiagomis ar jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, kažkada naudotais matavimams atlikti arba matavimo prietaisų ar detektorių kalibravimui.