Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Dėl vasario 9 d. įvykio Prancūzijos Flamanvilio branduolinėje elektrinėje

Vasario 9 d.  14 val. 55 min. Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) per Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) informacijos apsikeitimo apie branduolines avarijas sistemą gavo pranešimą, kad  Prancūzijoje Flamanvilio branduolinės elektrinės 1 bloko turbinų salėje 10 val. 15 min. įvyko sprogimas ir iš karto po jo gaisras. Gaisras užgesintas 12 val. vietos laiku. Įvykio vietoje dirbo 5 darbuotojai, bet žuvusiųjų ar sužeistųjų nėra. Taip pat pranešta, kad nėra jokių radioaktyviųjų medžiagų išmetimų į aplinką: šis incidentas nėra nei radiologinis, nei branduolinis.

Prancūzijos branduolinę saugą reguliuojančioji institucija (ASN) išplatintame pranešime žiniasklaidai nurodė, kad gaisras kilo dėl generatoriaus aušinančio įrenginio gedimo.    

Viena iš VATESI funkcijų avarinės parengties srityje yra informacijos priėmimas iš kitų šalių ir tarptautinių organizacijų branduolinės ir (ar) radiologinės avarijos atveju kitoje valstybėje.

Siekiant užtikrinti 24 val. per parą ryšį su Lietuvos Respublikos institucijų bei tarptautinių organizacijų avarinės parengties struktūromis, VATESI yra įdiegta ankstyvojo pranešimo sistema ir paskirti ankstyvojo pranešimo specialistai, kurie bet kuriuo paros metu yra pasirengę priimti ar perduoti informaciją apie įvykusias branduolines ar radiologines avarijas Lietuvoje arba kitose valstybėse, arba, jei kyla arba gali kilti rimtesnis pavojus šalies gyventojams, aktyvuoti VATESI ekstremaliųjų situacijų operacijų centro veiklą, teikti informaciją visuomenei.

Apie įvykius kitose šalyse informacija gaunama iš TATENA ir Europos Komisijos, bei šalių, su kuriomis pasirašyti atitinkami susitarimai, atsakingų institucijų.