Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Pristatome VATESI 2015 metų veiklos ataskaitą

Pristatome ir kviečiame susipažinti su Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) 2015 metų veiklos ataskaita.

Pagrindinės veiklos kryptys

2015 m. Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) specialistų pastangos buvo skirtos Ignalinos atominės elektrinės (toliau – Ignalinos AE) sustabdytų energijos blokų branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos bei eksploatavimo nutraukimo saugos priežiūrai, kitiems esamiems ir naujiems branduolinės energetikos objektams licencijuoti, jų statybos ir eksploatavimo branduolinės, radiacinės ir fizinės saugos, taip pat branduolinių medžiagų apskaitos ir kontrolės priežiūrai.

Tarp daugiausia visuomenės dėmesio sulaukusių darbų iš branduolinio objekto eksploatavimo nutraukimo veiklos – suderintas VĮ Ignalinos atominės elektrinės pateiktas techninis sprendimas dėl konteinerių, skirtų panaudotam branduoliniam kurui Laikinoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje (B1 projektas) saugoti, konstrukcijos pakeitimų ir modifikuotų konteinerių saugą pagrindžiantys dokumentai. Taip pat išduota licencija statyti ir eksploatuoti labai mažai aktyvių radioaktyviųjų atliekų atliekyną, išnagrinėta ir suderinta „šaltųjų“ bandymų Ignalinos AE energijos blokuose programa įgyvendinant B1 projektą, suderinta skystųjų radioaktyviųjų atliekų bitumavimo įrenginių periodinio saugos vertinimo ataskaita, vykdyta įgyvendinamų saugos gerinimo priemonių pagal atliktų „streso testų“ rezultatus stebėsena.

2015 m. VATESI gavo veiklos atitikties sertifikatą, patvirtinantį, kad VATESI integruota vadybos sistema atitinka standarto LST EN ISO 9001:2008 reikalavimus, ir buvo tęsiamas pasirengimas 2016 m. balandžio 17–29 d. vykusiai Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertų Lietuvos branduolinės ir radiacinės saugos reguliavimo veiklos vertinimo (IRRS) misijai.

Išduotos licencijos ir leidimai

2015 m. VATESI išdavė 1 branduolinės energetikos srities veiklos licenciją ir 7 licencijas verstis veikla jonizuojančiosios spinduliuotės aplinkoje branduolinės energetikos objekte bei prižiūrėjo 12 branduolinės energetikos srities veiklos licencijų ir leidimų ir 12 branduolinės energetikos srities veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais licencijų.

Ūkio subjektų veiklos priežiūra

Per 2015 m. VATESI specialistai atliko 43 ūkio subjektų veiklos patikrinimus. Svarbu pažymėti, kad pažeidimų ir neatitikimų, dėl kurių tiesioginės įtakos galėjo būti viršytos darbuotojų apšvitos dozės, pažeisti radionuklidus sulaikantys ar jonizuojančiąją spinduliuotę slopinantys barjerai, galėjo pablogėti saugai svarbių įrenginių savybės ir į aplinką išmetamų radionuklidų aktyvumas viršyti radionuklidų išmetimo į aplinką plane nustatytas ribines vertes, ar su saugaus eksploatavimo sąlygų nesilaikymu susijusių sutrikimų nebuvo nustatyta. Kitus užfiksuotus pažeidimus ūkio subjektai pašalino per jiems privalomuose vykdyti nurodymuose nustatytą laiką.

Neįprastieji įvykiai

2015 m. Ignalinos AE buvo užregistruotas 1 neįprastasis įvykis (2014 m. – 2). Šio įvykio metu darbuotojų apšvitos ir patalpų taršos radionuklidais lygis neviršijo nustatytų leistinų normų, radionuklidų į aplinką nepateko. Pagal Tarptautinę branduolinių ir radiologinių įvykių skalę (INES) šis neįprastasis įvykis buvo klasifikuotas žemiau skalės ribų. Mažas neįprastųjų įvykių, neturinčių įtakos saugai, skaičius rodo, kad branduolinė sauga Ignalinos AE užtikrinama tinkamai.

Tarptautinis bendradarbiavimas

2015 m. tarptautinio bendradarbiavimo srityje VATESI tęsė patirties keitimosi ir branduolinės saugos specialistų kompetencijos stiprinimo tradicijas. Pasirašytas jau penktasis penkerių metų susitarimas su Jungtinių Amerikos Valstijų Branduolinio reguliavimo komisija (NRC).

VATESI, kartu su kitomis Lietuvos institucijomis, dalyvauja Baltarusijos Astravo branduolinės elektrinės  poveikio aplinkai vertinimo procese pagal Espoo konvenciją, nagrinėdama pateiktus su poveikio aplinkai vertinimu susijusius dokumentus. 2015 m. pradžioje Lietuvai pateiktoje Baltarusijos branduolinės elektrinės poprojektinės analizės programoje vis dar nėra atsižvelgta į daugelį VATESI anksčiau pateiktų pastabų ir pasiūlymų.

Išnagrinėjus Baltarusijos 2009–2015 m. pateiktus dokumentus ir atsakymus į Lietuvos klausimus matyti, kad trūksta informacijos, susijusios su aikštelių vertinimu pagal TATENA saugos reikalavimus, informacijos apie branduolinių elektrinių poveikio vertinimą Lietuvos gyventojams normalaus eksploatavimo metu bei projektinių ir sunkiųjų avarijų atvejais, taip pat informacijos apie radioaktyviųjų atliekų tvarkymą ir jų dėjimą į atliekynus. VATESI taip pat siūlo, kad šalia Europos Sąjungos sienos statomos branduolinės elektrinės projekte būtų įvertintas sunkiojo lėktuvo kritimo poveikis bei projekto atitiktis kitiems šiuolaikiniams branduolinės saugos, įskaitant Europos „streso testų“, reikalavimams.


Kaip ir kasmet, su veiklos ataskaita kviečiame susipažinti visas VATESI suinteresuotąsias šalis: ūkio subjektus, valstybės institucijas, visuomenę. VATESI 2015 m.  veiklos ataskaitą rasite čia .