Pradžia Parašyti el. laišką Svetainės struktūra
Paieška:

Įsigaliojo nauji reikalavimai radiacinės saugos mokymui

2016 m. gegužės 1 d. įsigaliojo nauji  VATESI reikalavimai radiacinės saugos mokymui BSR-1.9.4-2016 „Branduolinės energetikos srities veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais vykdančių darbuotojų ir asmenų, atsakingų už radiacinę saugą, privalomojo radiacinės saugos mokymo, žinių patikrinimo, instruktavimo ir fizinių asmenų, siekiančių įgyti teisę mokyti radiacinės saugos, atestavimo tvarkos aprašas“.

Naujaisiais reikalavimais siekiama užtikrinti, kad branduolinės energetikos objektuose ir su branduolinio kuro ciklo medžiagomis dirbtų radiacinės saugos klausimais apmokyti ir instruktuoti specialistai.

Asmenys, turintys Radiacinės saugos įstatymo 8 straipsnio 4 dalies 1–5 punktuose nurodytas licencijas ar laikinuosius leidimus vykdyti branduolinės energetikos srities veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais ir Branduolinės saugos įstatymo 22 straipsnio 1 dalies 2–7 punktuose nurodytas licencijas (toliau – licencijų ir laikinųjų leidimų turėtojai), darbuotojų ir asmenų, atsakingų už radiacinę saugą, privalomąjį radiacinės saugos mokymą turi organizuoti vadovaudamiesi šių reikalavimų nuostatomis. Reikalavimuose nustatytos 4 skirtingos pradinio ir periodinio radiacinės saugos mokymo programos, pateiktas minimalus programos išdėstymui skirtas laikas ir nurodytos kiekvienos programos privalomos temos priklausomai nuo to, kokią veiklą vykdys licencijos ar laikinojo leidimo turėtojas – dirbs jonizuojančiosios spinduliuotės aplinkoje branduolinės energetikos objekte, vykdys veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais branduolinės energetikos objekte ar veš branduolinio kuro ciklo medžiagas.

Reikalavimai nustato ir naują asmenų, norinčių mokyti radiacinės saugos darbuotojus, vykdančius branduolinės energetikos srities veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais, atestavimo tvarką. Šiuos asmenis atestuos VATESI atestavimo komisija. Naujame teisės akte nurodyti dokumentai, kuriuos reikia pateikti VATESI siekiant įgyti teisę mokyti radiacinės saugos, reikalavimai asmenims, norintiems mokyti radiacinės saugos, ir atestavimo organizavimo ir vykdymo tvarka.

VATESI teisę nustatyti radiacinės saugos mokymo reikalavimus vykdant branduolinės energetikos srities veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais įgijo 2016 m. gegužės 1 d., įsigaliojus Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatymo pakeitimams.